Apartamento na Savassi por Jaqueline Frauches / Apartment in Savassi by Jaqueline Frauches

A Jaqueline Frauches Arquitetura e Interiores  concebeu este interior de apartamento em Belo Horizonte, Minas Gerais, Brasil.

Jaqueline Frauches Architecture and Interiors has designed this apartment interior in Belo Horizonte, Minas Gerais, Brazil.

Este projeto é particularmente interessante sob vários aspectos. Trata-se da reforma completa de um apartamento na região da Savassi para a proprietária de uma loja de roupas que pode ir à pé para o trabalho.

O apartamento tinha dois quartos e 80 m2 de área com um pé-direito de 2,50 metros. A proprietária, que pretendia morar sozinha, queria espaços amplos, apesar das limitações de área. A arquiteta propôs, entre outras soluções, a incorporação de um dos quartos à área social do apartamento e a utilização de arandelas e luminárias diversas em vez de um forro com luz embutida.

This project is particularly interesting in several respects. This is the complete renovation of an apartment in the region of Savassi to the owner of a clothing store who works at a walking distance.

The apartment had two bedrooms and 80 m2 with a ceiling height of 2.50 meters. The owner, who wanted to live alone, wanted large and spacious rooms, despite the limitations of the area. The architect has proposed, among other solutions, the incorporation of one of the rooms to the social area of the apartment and the use of various fixtures and sconces instead of a ceiling with built-in light.

A área social, que integra o estar com home theater e o jantar, apresenta elementos muito característicos do trabalho da arquiteta Jaqueline Frauches: O piso em mármore crema marfil que confere sofisticação e elegância ao ambiente, as peças de mobiliário e painéis em madeiras escuras, a presença de peças da arte popular brasileira e o excelente uso da iluminação.

Alguns toques de irreverência e bom humor foram podem ser vistos pelo living, ilustrando o lado da arquiteta que interpreta a personalidade do cliente e traduz em elementos que são incorporados ao projeto. As cadeiras em acrílico com design assinado por Philippe Starck, o sofá roxo-batata em L e a luminária em formato de dado exemplificam bem este aspecto do projeto.

The social area, which includes a living room with home theater and integrated dinner, shows some very characteristic elements of the work of architect Jacqueline Frauches: The crema marfil marble flooring which gives sophistication and elegance to the environment, key furniture pieces and paneling in dark wood, the presence of Brazilian folk art pieces and the excellent use of lighting.

Some touches of irreverence and humor can be seen throughout the social area, illustrating the side of the architect who interprets the client’s personality and translate it into elements that are incorporated into the design. The acrylic chairs designed by Philippe Starck, the potato-purple L couch and the dice luminaire exemplify this aspect of the project.

A área íntima recebeu um piso em laminado em tom de carvalho, que confere calor visual e conforto ao ambiente.   Vale a pena destacar o uso criterioso de espelhos, que ampliam visualmente o espaço, peças de mobiliário contemporâneo e um detalhado projeto de iluminação que permite a criação de diversas atmosferas.

The intimate area features laminate flooring in oak tone, which gives visual warmth and comfort to the space. It is worth noting the judicious use of mirrors to visually expand the space, contemporary furniture and a detailed lighting design that allows you to create different atmospheres.

Realmente chama a atenção neste projeto os ricos contrastes criados com as madeiras escuras, o mármore bege claro, a laca com acabamento acetinado e a diversas fontes de luz. Contraste e texturas são “tudo” em qualquer visual e este interior de apartamento merece altos elogios nestes dois aspects.  É importante ainda destacar o excelente aproveitamento dos 80 m2, o esmero no projeto de iluminação e os toques de bom humor. Esperamos os seus comentários no blog!

It really draws attention in this project the rich contrasts created with the dark wood, beige marble, satin finished lacquer and various light sources. Contrast and textures are “everything” in any visual and this apartment interior deserves high praises in these two aspects. It is important to highlight the excellent use of 80 m2, the care in the  lighting design and the touches of humor. We await your comments on the blog!

Texto por / Text by Christian Miranda

Visite o site da arquiteta para conhecer melhor o seu trabalho.

Visit the architect´s website to know better her work.

Fotos por / Photos by Gustavo Xavier.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: