Casa DLW por Westphal+Kosciuk / DLW House by Westphal+Kosciuk

O escritório de arquitetura Westphal+Kosciuk projetou a Casa DLW, localizada em Florianópolis, SC.

The architectural firm Westphal+Kosciuk has designed the DLW House, located in Florianópolis, SC.

Situada em um terreno com 37% de inclinação e com belas vista do mar e da cidade, a Casa DLW apresenta soluções arquitetônicas interessantes e uma boa dose de ousadia no seu projeto.  O casal de proprietários queria uma casa com boa acessibilidade e que tivesse espaços que privilegiassem a privacidade, além de aberturas que possibilitassem a contemplação das vistas. O projeto resultante apresenta um exterior imponente com fachadas movimentas, onde sobressaem o volume em balanço que abriga o ambiente de estar e, as linhas retas e harmoniosas.

Located on a plot with 37% incline and with beautiful views of the sea and the city, the DLW House presents interesting architectural solutions and a good dose of boldness in its design. The couple of owners wanted a home with good accessibility, spaces with good privacy and openings that would allow the contemplation of the views. The resulting design features an imposing exterior which brings out the cantilevered volume which houses the living room and, straight and harmonious lines.

Entre os pontos altos deste projeto destacam-se o cuidadoso trabalho dos arquitetos no desenvolvimento da volumetria da casa e a integração dos diversos elementos arquitetônicos que, sem abrir mão da estética, proporcionam um excelente nível de conforto termo-acústico para os moradores. Paredes externas e lajes com 25cm de espessura e um telhado com isolamento foram usados para aumentar o desempenho térmico da edificação.  As linhas retas que “flertam” tanto com o modernismo quanto com o minimalismo, as cores que acentuam a independência dos volumes e reduzem a verticalidade da residência e elementos como as pestanas sobre as janelas compõem o exterior de estilo único.

Among the highlights of this project are the careful work of the architects in developing the volumetry of the house and the integration of the various architectural elements which, without sacrificing aesthetics, provide an excellent level of thermal and acoustic comfort for the residents. Exterior walls and slabs with 25cm of thickness as well as an insulated roof have been used to enhance the thermal performance of the building. The straight lines that “flirt” with both modernism and minimalism with the colors that accentuate the independence of volumes and reduce the verticality of residence and elements like the eyelids on the windows compose the exterior with an unique style.

No interior destacam-se os ricos contrastes criados pelo mobiliário fixo de linhas retas, a pureza das paredes brancas, o piso em laminado de madeira escura e diversas peças chave de mobiliário e iluminação. Merece destaque a sala de estar com jantar integrado, onde a mesa em madeira, as cadeiras ecléticas e as luminárias em tons preto e laranja convivem em perfeita harmonia com a arquitetura e as peças de arte. O visual é clean com muito calor visual e conforto.

No mesmo nível se localizam a sala de estar com acesso para um terraço com vista panorâmica, a cozinha com espaço para churrascos, a área de serviço e um ateliê. Os dois níveis abaixo abrigam o hall de entrada com pé-direito duplo, a garagem e uma área de lazer coberta. Acima ficam a suíte do casal com balcão panorâmico, o quarto de hóspedes e um escritório.

Inside we highlight the rich contrasts created by the fixed furniture of straight lines, the purity of the white walls, the dark wood laminate floors and several key pieces of furniture and lighting. Noteworthy is the living room with integrated dining, where the wooden table, ecletic chairs and light fixtures in black and orange tones live in perfect harmony with the architecture and art pieces. The look is clean with lots of visual warmth and comfort.

On the same floor are located the living room with access to a terrace with panoramic views, the kitchen with space for barbecues, a laundry area and a workshop. The two levels below house the entrance hall with double height, the garage and an indoor leisure area. Upstairs are the master bedroom with panoramic balcony, the guest room and an office.

Os arquitetos do escritório Westphal+Kosciuk desenvolveram para este projeto um conceito geral que alia: Uma imponente volumetria com elementos coerentes tanto estética quanto fisicamente, um nível acima da média de conforto termo-acústico e espaços interiores com um estilo único. Vejam só a vista do banheiro da suíte master! Os comentários são muito bem vindos!

The architects at Westphal + Kosciuk have developed for this project an overall concept that combines: An imposing volumetry with both aesthetically and physically consistent elements, an above average thermo-acoustic performance and interior spaces with an unique style. Look at the view from the master suite bathroom! The comments are very welcome!

Texto por / Text by Christian Miranda

Visitem o site da Westphal+Kosciuk para conhecer melhor o trabalho do escritório catarinense.

Visit Westphal+Kosciuk´s website to know better their work.

Fotografia por / Photography by André Moecke

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: