G.C. House by Atelier d’Arquitectura | J.A. Lopes da Costa

O Atelier d’Arquitectura | J.A. Lopes da Costa projetou a Casa G.C., construída em Ovar, Portugal.

The Atelier d’Architecture | J.A. Lopes da Costa has designed the G.C. House, built in Ovar, Portugal.

GC_HOUSE_20130121_013© Manuel Aguiar

Com fachadas de linhas retas de influência modernista e um projeto que, ao mesmo tempo, “protege” os moradores e privilegia o convívio e o belo pátio interno, a Casa G.C chama a atenção pelas suas formas e como elas são utilizadas. A “proteção” proveniente das duas paredes de concreto que partem de uma aresta próxima ao portão de entrada salta aos olhos. Este é um dos aspectos que mais encantam na arquitetura: Como simples retas e pontos podem delimitar espaços e suscitar emoções que podem ser sutis ou intensas.

With facades of straight lines of modernist influence and a design that, at the same time, “protects” the residents and favors conviviality and the beautiful courtyard, the House GC draws attention by its forms and how they are used. The “protection” from the two concrete walls that start from an edge near the entrance gate is obvious. This is one of the aspects that most delights in architecture: How simple lines and points have the power to create spaces and evoke emotions that can be subtle or intense. 

GC_HOUSE_20130121_002© Manuel Aguiar

Os três pavimentos da edificação possuem funções claramente distintas: No subsolo estão concentrados os serviços, no térreo, o convívio social, o lazer e a cozinha e o primeiro pavimento abriga os quartos. Vale ressaltar o extenso uso de iluminação natural, através das amplas janelas e da zenital utilizada para iluminar a circulação interna principal.

The three floors of the building have clearly distinct functions: In the basement are focused the services, in the grownd floor, social interaction, leisure and cuisine and the first floor houses the bedrooms. It is worth noting the extensive use of natural lighting through large windows and the skylight used to illuminate the internal circulation.

GC_HOUSE_20130121_009© Manuel Aguiar

As paredes de concreto, com as suas texturas e forte presença são parte essencial tanto do exterior quanto do interior da Casa G.C. Os espaços internos revelam uma arquitetura que flerta com o minimalismo em alguns momentos, mantendo claramente a identidade do trabalho dos criadores. Grandes paredes brancas de linhas puras e retas, amplos pisos de madeira sempre no mesmo tom e amplas aberturas com vista para o gramado ou para o pátio interno estão entre os elementos mais marcantes desta casa.

The concrete walls with their strong presence and textures are an essential part of both the exterior as the interior spaces of the G.C. House.  The interiors reveal an architecture that flirts with minimalism at times, clearly keeping the identity of the work of the creators. Great white walls of pure and straight lines, wide wood floors, always in the same tone and wide openings overlooking the lawn or the inner courtyard, are among the highlights of this house.

GC_HOUSE_20130121_010© Manuel Aguiar

GC_HOUSE_20130121_012© Manuel Aguiar

O amplo jardim cumpre o seu papel com louvor: Mantém a edificação firmemente em contato com o verde e, por ser uma grande superfície gramada, valoriza a arquitetura e as suas formas, cores e texturas. O ponto alto da edificação é realmente o pátio interno. Os arquitetos deram um show na volumetria, nas áreas envidraçadas e nas formas puras que estão por todos os lados.

The large garden fulfills its role with praise: Maintains the building firmly in touch with the green and, being a large grassy area, enhances the architecture and its shapes, colors and textures. The greatest point of the building is really the inner courtyard. The architects gave a show in the volumetry, the glazed areas and the pure forms that are everywhere.

GC_HOUSE_20130121_014© Manuel Aguiar

Além de todos os aspectos já mencionados há um de grande importância que gostaríamos de comentar: A arquitetura orgânica. Ao estudarmos este projeto fica muito claro que o projeto foi pensado como um todo. Desde as paredes de concreto com os seus simbolismos, passando pelos três pavimentos bem setorizados, pela abundância de iluminação natural, as aberturas direcionadas para o sul e o oeste até a marquise que se estende até o portão, tudo faz parte do organismo Casa! Os seus comentários são muito bem vindos.

Besides all the aspects already mentioned there is one of great importance that we would like to comment on: The organic architecture. After studying this project, it is very clear that the project was conceived as a whole. From the concrete walls with their symbolism, through the three floors so well sectorized, the abundance of natural lighting, the openings directed to the south and west to the canopy that extends to the gate, everything is part of the organism House! Your comments are very welcome.

Texto por / Text by Christian Miranda.

Vale a pena clicar nas fotos e ampliá-las / It´s worth to click on the images to enlarge them.

Visite o site do Atelier d’Arquitectura | J.A. Lopes da Costa.

Visit Atelier d’Arquitectura | J.A. Lopes da Costa´s website.

Fotografia por / Photography by: Manuel Aguiar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: